Windenergie vergelijken

Zoals bekend is windenergie een onuitputtelijke bron van energie. Gelukkig voor ons houdt het nooit op met waaien. Naast zonne-energie en waterkracht is windenergie een belangrijke manier van opwekken van groene energie. Vanuit de Rijksoverheid wordt er steeds meer gestreefd naar duurzaam energieverbruik in Nederland.

Bij het bouwen, onderhouden en afbreken van de windmolens komt wel CO2 vrij. Binnen zes maanden heeft de windmolen die hoeveelheid CO2 echter al bespaard. De rest van de twintig jaar die de windmolen gemiddeld meegaat is energie die is opgewekt zonder CO2-uitstoot. Hiermee is te zeggen dat de uitstoot van CO2 bij een windmolen tot wel vijftig keer lager is dan bij grijs opgewekte stroom.

Hoewel Nederland vooral bij toeristen bekend staat als land van de (oude) windmolens lopen wij nog wel achter wat betreft duurzame energieopwekking. De overheid streeft ernaar in 2020 14% van alle energie uit duurzame bronnen op te wekken. In 2023 zullen windmolens op land en zee voor ongeveer 8 miljoen huishoudens duurzame energie opwekken, mede door subsidies voor de productie van duurzame energie vanuit de overheid.

Windmolens hebben ook nadelen: sommige mensen vinden dat het uitzicht minder mooi wordt, de slagschaduw van de wieken kan als hinderlijk ervaren worden en ook geluidsoverlast kan een vorm van overlast zijn. Hier zijn echter aangescherpte regels voor gekomen zodat dit steeds minder vaak voorkomt. Een ander punt wat vaak genoemd wordt zijn de vogels die sterven door botsingen met de windmolens, dit valt echter erg mee als dit vergeleken wordt met vogelsterfte in het verkeer.

Het stimuleren van windenergie is mogelijk door zelf te kiezen voor een energieleverancier die groene energie levert. Groene energieleveranciers vergelijken kan op EasySwitch.nl, hier staat ook meer informatie over het energielabel (hoeveel % van de energie komt uit wind, de zon of water). In de energievergelijker is het mogelijk om te kiezen voor groene energie en extra groene energie. Groene energie is duurzaam opgewekt of vergroend met certificaten, extra groene energie komt voor 100% uit duurzame bronnen. Het is dus wel belangrijk om het filter in de energievergelijker in te vullen als u groene energie wilt vergelijken.

Op deze manier helpt u niet alleen mee aan het verduurzamen van Nederland maar bespaart u ook nog eens op de jaarlijkse energiekosten! Gelukkig is het al jaren niet meer zo dat groene energie duurder is dan grijze energie. Een win-win situatie dus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *