Energiebesparing : tips om energie te besparen

Energie wordt de komende jaren veel duurder. Het zuinig omgaan met energie is daarom erg belangrijk. Ook financieel gezien is het zuinig omgaan met energie interessant. Zuinig omgaan met energie kan u jaarlijkse veel geld schelen. Wij hebben voor u enkele tips voor energiebesparing op een rijtje gezet.

Tips energiebesparing:

 • Gebruik niet te grote pannen bij het koken als dat niet nodig is.
 • Plaats tochtstrippen op deur en raam kozijnen.
 • Doe tijdens het eten koken de deksels op de pannen zo verlies je minder warmte en dat zorgt weer voor energiebesparing.
 • Regenwater opvangen om daar de tuin mee te sproeien.
 • Leer kinderen ook zuinig met energie omgaan.
 • Krijg inzicht in uw energieverbruik met een energiemeter

Energiebesparing tips elektronische apparaten

De stand-by modus is een geheime energieverbruiker. Stop ermee – zodat u kunt besparen. Koelkasten en diepvriezers draaien 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Soms is het voldoende om het oude apparaat te vervangen, maar er zijn meer tips .

Nieuw voor oud:vervanging loont
Als je een oude koelkast  of diepvriezer (ouder dan 10 jaar) vervangt, kun je bijna de helft van de energie besparen. Zorg er wel voor dat de nieuwe aankoop in de hoogste energiezuinige klasse zit. (A+ of A++)

Houd afstand om kosten te besparen
Zet een een koelkast en fornuis /kachel/oven niet direct naast elkaar, maar zo ver mogelijk van elkaar. Want: Hoe lager de temperatuur van de omgeving, hoe lager het energieverbruik van de koelkast

Schoon bespaart
Reinig de ventilatieopeningen van koelkast en diepvriezer regelmatig. Zo kan de restwarmte beter worden afgevoerd zonder dat de koelende werking verminderd. – een goede energiebesparende maatregel.

Ijskoud berekend
Zorg ervoor dat voedsel gekoeld in de vriezer of koelkast gezet wordt. De apparaten verbruiken vaak onnodig energie om warm voedsel te koelen. Wat de optimale temperatuur is?  Precies 7 ° C.  Reeds in 3 ° C koeler brengt niets anders dan een 30% besparing energieverbruik!

Alles strak
Kijk of er een goede afdichting op uw koelkast zit! Een deur zegel moet droog zijn en er mogen geen scheuren in het rubber voorkomen. Al het andere kost onnodig veel energie. Besparingen alleen met de koelkast: 9 euro per jaar.

Ontdooi de diepvriezer: goed voor de portemonnee
Een meer dan 1 cm dikke laag van ijs in de vriezer geeft een toename van het energieverbruik. Regelmatig ontdooien helpt om het energie verbuik naar beneden te brengen. Er is ongeveer 7 euro aan energie te besparen per jaar.

Bye-bye, stand-by bespaart geld
Hi-fi systemen, TV & Co zijn in stand-by modus echte energie schrokoppen. Tot 50% van de energie kun je besparen t.o.v volledige inschakeling als je multimedia-apparaten niet op stand bye zet. Een schakelbare master/slave stekkerdoos geeft de mogelijkheid om alle multimedia in een keer uit te schakelen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een stand-by killer gebruiken.

Little stroom door sleep functie
Fax en antwoordapparaten die niet volledig kunnen worden uitgeschakeld, anders worden ze niet eens af geluisterd. De oplossing: zet faxen  in de slaap-functie buiten kantooruren i.p.v. in de stand bye, ze vragen dan minder energie.

De naam zegt het al: energiebesparende functie
Moderne computers beschikken over een speciale stroombesparende functie die alleen met hardware werkt die nodig is voor de bewerking.. Als uw computer deze functie heeft kan dit het energieverbruik van uw computer verlagen tot 49%. Lees de gebruiksaanwijzing , de energiebesparende functie is meestal niet automatisch geactiveerd.

Extra energiebesparing tips voor elektronische apparaten:

  • Na het gebruik van een oven de oven deur open laten staan zodat de warmte die vrij komt de keuken kan verwarmen
  • Maak gebruik van spaarlampen.

Energiebesparing tips water, wassen en drogen

Waar het water stroomt, stroomt geld. Alleen al de warmwater voorziening heeft een aandeel van 11% in de totale energievraag van een huishouden. Reden genoeg om hier eens nader op in te gaan. Een aantal tips:

Slimmer met de mengkraan
Met een enkele hendel mengkraan, kan de temperatuur van het water veel sneller en nauwkeuriger worden aangepast dan met de twee roterende grepen op conventionele kraan. Een vervanging is de moeite waard, dus met elk gebruik van water: Met de enkele hendel mengkraan verlies je geen onnodig water en energie totdat het de gewenste temperatuur bereikt.

Douchen bespaart energie en water
Een bad gebruikt ongeveer drie keer zoveel energie en water dan een douche – Dus beter een douche nemen in plaats van baden!  Door gebruik te maken van een spaardouchekop en een besparingsknop op het toilet, bespaart 50 % op water- en energieverbruik

Elektronische boiler: onmiddellijk warm water
Volledig elektronische boilers zijn handige water-bespaarders. Je stelt de temperatuur van het water op het apparaat naar behoefte in en je krijgt onmiddellijk warm water en het water is niet afhankelijk van temperatuur schommelingen.

Close in Boiler of hotfill: warm water dichtbij
Close in Boilers zijn handig als je slechts kleine hoeveelheden warm water nodig bent , bijvoorbeeld voor de spoelbak in de keuken. Echter, verbruiken deze apparaten bij permanente inschakeling onnodig energie. Het water wordt warm gehouden, ook al wordt het alleen gebruikt op bepaalde tijden.     Schakel de close in boiler uit als je weet dat je er gedurende langere tijd geen gebruikt van maakt  Comfortabel is het natuurlijk als het apparaat zichzelf uitschakelt. Een tijdschakelaar is een eenvoudige manier om het apparaat ’s nachts uit te schakelen voor gebruik en ‘s morgens weer in te schakelen voor gebruik.

Vaatwasser: Goed afwassen is energiebesparing
Afwassen met de hand duurt lang e verbruikt veel water en energie. De vaatwasser doet het veel goedkoper en hygiënischer nl: de vaatwasser met 10 liter water en 1,05 kWh elektriciteit nodig voor 140 stuks servies. Ter vergelijking, afwassen met de hand verbruikt met dezelfde hoeveelheid servies 40 liter water en 2,0 kWh elektriciteit!  Besparing: 75% water, 48% energie. Het vervangen van een 15 jaar oude afwasmachine door een nieuwe (A+ of A++) geeft al gauw een energiebesparing van 50% .

Extra energiebesparing tips voor water, wassen en drogen

  • Doe de was op 30 of 40 graden in plaats van 50 of 60 graden. De was wordt net zo schoon en het bespaart meer energie.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine goed vol zit en dat de was goed gecentrifugeerd wordt.
  • Hergebruik het water wat opgevangen wordt in een condens droger. Bijvoorbeeld om de planten water te geven.
  • De was ophangen en laten drogen is veel goedkoper dan de was te drogen in een wasdroger.
  • Zorg ervoor dat de vaatwasser altijd goed vol zit.
  • Duurt het lang voor je warmwater uit de kraan hebt, plaats dan een keukenboiler. Je hebt dan direct warmwater en dit bespaart veel energie. Heb je niet direct warm water uit de kraan, vang dan het koude water op voor en laat het niet “zo maar” weg stromen.
  • Douche 1 minuut korter dit scheelt gemiddeld zo’n 8 liter water per douche beurt en dit is dus een goede energiebesparing. Een bad kost meer water dan een douche.
  • Met water koken in een waterkoker bespaar je meer energie dan water koken in een pan. Doe de juiste hoeveelheid water dat je nodig hebt in de waterkoker zodat je niet overbodig veel water verwarmt.

Tips energiebesparing verwarming, thermostaat en ventilatie

De energie die nodig is voor je verwarmingssysteem maakt een kwart van je energie nota uit  Dus alle vensters dicht houden? Geen goed idee, omdat we allemaal verse lucht nodig hebben en goed gevoel voor jezelf . Enkele waardevolle tips over warmte en ventileren

Thermostaat lager, verbruik lager
Het verschil tussen 20 ° C en 21 ° C kamertemperatuur is je nauwelijks opgevallen. Maar wel in je portemonnee. Immers, je bespaart 6% energie op verwarming als je de temperatuur met een graad verlaagd. Op 2 °C minder, is het al 12%. De optimale temperatuur voor de slaapkamer is ongeveer 16 °C voor een rustgevende slaap. Wil je zoveel mogelijk profiteren van de warmte, zorg er dan voor dat er geen gordijnen of meubels voor de radiatoren hangen of staan. Schakel de verwarming bij afwezigheid ook niet helemaal uit. Een constante gemiddelde temperatuur van 16 a 17 ° C is beter dan het constant inschakelen en uitschakelen van de verwarming. Bij langdurige afwezigheid (weekend) is 12-15 ° C kamertemperatuur een gunstige warmte .

Zuurstof geeft energie
Ventilatie is heel belangrijk en moet altijd plaats vinden, Er gaat echter veel energie verloren door onjuiste ventilatie, zoals constant openstaande ramen, dit kan oplopen tot 50% van de verwarming energie. Ideaal is dus als je meerdere keren per dag de ramen volledig opent  en niet langer dan 5 tot 10 minuten.

Extra tips energiebesparing verwarming, thermostaat en ventilatie

  • Doe een uur voor het slapen gaan de thermostaat naar beneden (tussen de 14 en 15 graden Celsius).
  • Zet de thermostaat een graadje lager bijvoorbeeld 20 in plaats van 21 graden. Een thermostaat die programmeerbaar zorgt voor veel energiebesparing.
  • Als er CV buizen op zolder liggen isoleer deze dan met buisjes van schuim. Dit scheelt veel warmte verlies.
  • Hang gordijnen achter de verwarming. Zo blijft de warmte niet achter de gordijnen.
  • Als u dag/nacht tarief stroom hebt maak dan gebruik van het nacht tarief stroom, want dit is goedkoper
Een kleinere vriezer of koelkast
Een kleine vriezer of minikoelkast verbruikt vaak een stuk minder energie dan een groter apparaat. Door te investeren in een nieuwe kleine koeler kun je je energiekosten en verbruik laag houden.
Meer besparingstips zijn te vinden op Geld.nl

Heeft u nog goede energiebesparingtips. Laat deze achter d.m.v. een reactie onder aan de pagina.

 

20 gedachten over “Energiebesparing : tips om energie te besparen

 • 29 april 2012 om 07:32
  Permalink

  Gebruik een laptop ipv een desktop computer.
  Scheelt per 12 uur ongeveer 1.0kWh.
  Trk de stekkers van die dingen eruit: desktops blijven ook in een stand-by modus hangen na het uitschakelen.
  Koelkast met ventilator voor koeling van de condensor: condensor regelmatig schoonmaken, dit is een stofnest, en beinvloed de CoP negatief.

  Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:33
  Permalink

  Vraag! Afwezig 3 maanden. Koelkast en vriezer uitzetten of is dit slecht voor de apparatuur?

  Beantwoorden
   • 25 maart 2013 om 09:55
    Permalink

    het is nog nooit duidelijk geworden of het goedkoper of beter is voor de apparaten ik kan je het antwoord niet duidelijk maken

    Beantwoorden
  • 21 oktober 2022 om 20:29
   Permalink

   DECT HUIS TELEFOONS KOSTEN VEEL ENERGIE EN HEBBEN OOK VEEL STRALING DE EERSTE TWEE METER RONDOM, ONG 200 tot 2000 MICROWATT. Besparing ? zet de telefoon op de Eco stand via instelllingen. Dan heb je ook minder straling als je de telefoon op de oplader zet. Nog meer besparen ? Koop een telefoon met draad (cool blue of blokker) dan heb je helemaal geen energiekosten meer en ook helemaal geen straling. Zie ook http://www.stopumts.nl

   Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:34
  Permalink

  Maakt volgens mij niet uit. Producten moeten er uiteraard wel uit zijn :). Kun je de vriezer ook gelijk ontdooien, dan functioneert hij later alleen maar beter.

  Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:35
  Permalink

  Vraag: wat kost minder energie om een pan pasta te maken: Koud water uit de kraan op gas verwarmen of heet water uit de kraan verwarmen op gas?

  Beantwoorden
  • 22 juni 2012 om 19:26
   Permalink

   Als het warme water uit de kraan afkomstig is van een hr-ketel, een goede geiser of uit een zonneboiler natuurlijk, is dat efficiënter verwarmt dan met behulp van een gaskookplaat. Als het kraanwater verwarmt wordt in een electrische close-in boiler, kunt u beter koud water op het vuur zetten. (en proberen uw close-in boiler te vervangen door een geiser of aansluiting op een hr-ketel)

   Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:36
  Permalink

  ik lees nergens de tip om de douchekop een paar cm. lager te zetten( als je zo’n stang hebt), dan kan je de temperatuur ook lager zetten!

  Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:37
  Permalink

  Maak de nieuwe CV thermostaat zo, dat deze niet hoger kan dan 21 graden. Wil men dit wel, moet men hier extra voor betalen, dus een thermostaat met een begrenzer.

  Beantwoorden
  • 13 januari 2013 om 21:16
   Permalink

   Als je ECHT wil besparen op stookkosten, moet je eerst investeren.
   Het EVOHOME systeem van Honeywell hen ik geïnstalleerd en het werkt perfect, individuele ruimteregeling v.w.b tijd en temperatuur.
   8 verschillende ruimtes kunnen onafhankelijk geprogrammeerd en ook handmatig ingesteld worden worden.
   Het systeem werkt perfect en bespaard maximaal.
   Ik verwarm nl. alleen de ruimte(s) die ik nodig heb.

   Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:37
  Permalink

  Zorg dat je vaker met met de fiets gaat, als je 30% minder met de auto gaat bespaard veel energie & 47,86 per jaar.(berekend op 1 op 9)

  Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:38
  Permalink

  Ik heb thuis een zware PC staan.
  Wanneer hij te warm wordt, gaat hij enorm veel lawaai maken, omdat er heel wat (extra) koelers gaan werken, met het nodige energieverbruik. Mijn oplossing?
  Mijn pc staat naast mijn bureau, en ik laat de behuizing open, hierdoor is er een betere airflow en koelt hij beter zonder energie! Het houdt bovendien je pc véél stabieler!

  Beantwoorden
  • 22 juni 2012 om 19:21
   Permalink

   Je kunt ook proberen na te gaan waarom je PC opeens zoveel warmer wordt. Vaak staat er een pagina met flash animaties open in je browser. Als je een flash blocker gebruikt, bespaar je ook veel energie 🙂

   Beantwoorden
 • 29 april 2012 om 07:40
  Permalink

  Met badwater, de badkamer schoon maken, de vloer dweilen en de straat/stoep of balkon spoelen.

  Beantwoorden
 • 19 juli 2012 om 18:31
  Permalink

  Vang het water van de wasmachine op en spoel hiermee het toilet door bij een plas bv. Kunt er ook de stortbak mee vullen, wel eerst kraantje watertoevoer dicht

  Beantwoorden
 • 24 december 2012 om 10:17
  Permalink

  Je kunt de kooktijd van de aardappels verkorten door je aardappels in schijfjes te snijden en dan te koken. Ze zijn dan eerder gaar.
  Bij het koken van pasta kun je het water aan de kook brengen (gas uit) pasta erin en de pasta wordt ook gaar in gekookt water en je verbruikt minder energie.

  Beantwoorden
 • 27 december 2012 om 15:54
  Permalink

  Energie Besparen kan je op heel veel manieren. Sommige dingen lijken nutteloos, maar ook de kleine verschillen dragen bij aan het grote geheel.

  Natuurlijk is de grootste winst te behalen in isolatie van de woning en efficiente omgang met je cv.

  Wil je echter nog meer doen, met relfatief simpele middelen kan je al een hoop bereiken.

  Handige tips vind je bijvoorbeeld op:

  energie-tarieven. nl/energie-besparen.html

  Beantwoorden
 • 12 februari 2013 om 22:09
  Permalink

  Besparing van energie zit hem volgens mij in de grote zaken, zoals isolatie van het huis in de muren en vooral de enkelvoudige ramen. Iedereen kent wel zo’n plaatje van een huis vanaf buiten gefotografeerd, waar vrijwel alleen de ramen rood zijn van warmte. Ik denk dat het vooral handig is om juist je energieverbruik te compenseren bijvoorbeeld met zonnepanelen. Die zijn nu door de subsidie via het AgentschapNL redelijk goedkoop geworden. Dan de kleine dingetjes doen die een ieder die toch een druk leven heeft niet zo snel aan denkt. Ik heb een paar van die dingen net gekocht via lychnus. com, omdat ik geen grote investering wilde doen en gewoon klein wilde beginnen, kan gewoon blijkbaar met een omvormer per paneel. Hoppa 2 panelen op mn dak, later misschien meer. Kan nu dus gewoon 500 kWh per jaar meer kleine dingetjes ‘vergeten’ :). Daarnaast waarom energie gebruiken om je water op te warmen als zelfs in de winter een zonneboiler voor je het werk kan doen. Douchen doe ik trouwens wel veel minder, warm water dat met liters per minuut eruit komt, moet ook allemaal verwarmd worden. Allemaal wel te doen, vind ik.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *