Zonne-energie als duurzame energiebron

zonne energieDe zon is een ster die zich gemiddeld op 150 miljoen kilometer afstand van de aarde bevindt en is een onuitputtelijke bron van energie. Ook wel duurzame energie genoemd. Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Deze energie, samen met secundaire vormen zoals windenergie, getijdenenergie, waterkracht en biomassa vormt meer dan 99,9% van alle hernieuwbare energie op Aarde. Zonne-energie is niet vervuilend, het is geluidloos en zonne-energie kan gebruikt worden zolang de zon bestaat. Dankzij de gewonnen zonne-energie kunnen we langer de bronnen van fossiele energie gebruiken en is er ook minder afval. Zonne-energie kan gebruikt worden zonder dat er verspilling is.

Hoe wordt zonne-energie gevormd?

De zon is een ster die zich gemiddeld op 150 miljoen kilometer afstand van de aarde bevindt. De energie die de zon uitstraalt wordt geproduceerd door kernfusie van waterstof in het centrum van de zon. Fusie is de versmelting van de atomen, dat is precies het tegenovergestelde van kernsplijting, zoals we die kennen uit kernenergie. Volgens de huidige berekeningen zorgt de massa van de zon ervoor dat het kernfusie-proces in een paar miljard jaar onverminderd voortduurt. In de kern van de zon bevindt zich een onvoorstelbare hoge druk van 250 miljard bar en een temperatuur van ongeveer 15 miljoen graden Celsius. Bij deze extreme omstandigheden kunnen Waterstof atomen versmelten met Helium atomen (4 waterstof atomen versmelten met één atoom Helium). Aan de oppervlakte is de zon ongeveer 6000 graden Celsius. Per seconde “branden” van de zon wordt er op deze manier ongeveer 564 miljoen ton waterstof omgezet in 560 miljoen ton Helium. De ontbrekende vier miljoen ton verdwijnt niet, maar wordt omgezet in zonne-energie.

Hoe bereikt zonne-energie de aarde?

De energie bereikt de aarde als licht en warmtestraling, een mengsel van elektromagnetische straling van verschillende golflengten, voor 99% liggend tussen 300 en 3000 nm. (De golflengten van zichtbaar licht vallen tussen 390 en 780 nm). De hoeveelheid energie die de aarde bereikt, is ca. 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle 6,5 miljard aardbewoners samen. De atmosfeer en de magnetosfeer (het magnetisch veld van de aarde) beschermen het leven op aarde tegen het grootste deel van de schadelijke straling die de zon naast licht en warmte eveneens uitstraalt.

Zonne-energie kan opgevangen worden door zonnepanelen en door een omvormer omgezet worden in stroom. Voor meer informatie over zonnepanelen kunt u hier kijken:
zonnepanelen informatie hier vindt u informatie over de installatie van zonnepanelen, het rendement van zonnepanelen, subsidie van zonnepanelen, de prijs van zonnepanelen enzovoort.

 

 

Eén gedachte over “Zonne-energie als duurzame energiebron

  • 21 mei 2013 om 11:40
    Permalink

    Het is eigenlijk ongelofelijk wat de mogelijkheden zijn van zonne-energie. Als de overheid dit zou stimuleren slaan we 2 vliegen in 1 klap. En minder Co2 en duizenden nieuwe banen in de zonnepanelen industrie.
    Voor de particulier is het ook interessant. Ik las dat je een zonnepanelen installatie al binnen 8 tot 9 jaar is terugverdiend! Dat betekent dat je daarna gratis energie hebt. Dat scheelt enorm op je maandlasten.Zo kunnen we ons geld weer aan andere zaken uitgeven en de crisis achter ons laten. Nog meer voordelen, dus.

Reacties zijn gesloten.