Passieve zonne-energie

De zon is de grootste energiebron op aarde. Met behulp van zonnepanelen kan deze energie gebuikt worden. Maar ook zonder ingewikkelde energieomzettingen kan er direct gebruik gemaakt worden van zonne-energie. De zogeheten passieve zonne-energie. Woningen moeten verwarmd en verlicht worden. De zon kan deze warmte en licht leveren. Om zo goed mogelijk gebruikt te maken van de zon in een woning, moet er bij het bouwen van het huis al rekening gehouden worden met de mogelijkheden van passieve zonne-energie.

Glas en passieve zonne-energie

Het belangrijkste element van passieve zonne-energie is de beglazing van een huis. Ramen zorgen voor lichtinval waardoor er zolang het buiten licht is, geen elektrische lampen gebuikt hoeven te worden. Ramen zorgen ook voor warmte doorlating. De warmte doorlating werkt twee kanten op. Ramen passive zonne energiegeven warmte van binnen naar buiten af en laten zonlicht door wat zorgt voor warmte van buiten naar binnen. Om optimaal gebruik te maken van de zoninval moet men relatief meer ramen aan de zuidkant en minder aan de noordkant van het huis plaatsen. Dit omdat er op de zuidkant van een huis veel meer zon schijnt. Ramen laten aan alle kanten van het huis evenveel warmte van binnen naar buiten ontsnappen, maar door de grotere hoeveelheid zon aan de zuidkant laten ramen hier veel meer warmte van buiten naar binnen komen. Een serre kan ook voor veel energie winst zorgen. In de afgesloten serre wordt het door de grote zoninval al snel een aantal graden warmer dan in de rest van het huis. Deze warmte kan dan met behulp van ventilatie gebruikt worden in het hele huis. Het is wel belangrijk dat de serre een afgesloten ruimte is. Als de serre als vergroting van de woonkamer gebruikt wordt, is, voornamelijk in de winter, het warmte verlies veel groter dan de opbrengst.

Zonwering

Veel grote ramen aan de zuidkant van een huis zorgen in de winter voor de benodigde warmte. Maar in de zomermaanden is deze warmte juist niet gewenst. Om te voorkomen dat het in de zomer onaangenaam warm wordt kan men gebruik maken van zonwering. Zonwering aan de buitenkant van het huis verdient de voorkeur omdat de warmte dan ook daadwerkelijk buiten gehouden wordt. In de zomer staat de zon veel hoger aan de hemel dan in de winter. Zonwering kan er voor zorgen dat de hoogstaande zon in de zomer tegengehouden wordt, terwijl de lage zon in de winter onder de zonwering doorschijnt en zo wel het huis binnen komt. Een overstek of lamellen zijn hiervoor zeer geschikt. Loofbomen kunnen ook goed als zonwering dienen. In de zomer houden de bladeren veel zon tegen. In de winter als de bomen hun blad verloren hebben laten ze de zon wel door.

Huisindeling en passieve zonne-energie

Bij het bouwen van een huis waarin men gebruik wil gaan maken van passieve zonne-energie moet met een aantal dingen rekening gehouden worden. Allereerst met de huisindeling. Omdat de passieve zonne-energie vooral aan de zuidkant het huis binnen komt, is het belangrijk om woonruimtes aan de zuidkant te bouwen. Ruimtes die niet verwarmt hoeven te worden, bijvoorbeeld het toilet, kunnen wel aan de noordzijde gebouwd worden. Het is belangrijk dat de buitenmuren van een huis goed isolerend zijn. Zodat er weinig warmte via de muren het huis verlaat. Ramen kunnen door gebruik te maken van dubbel glas of zelfs driedubbel glas ook goed isolerend zijn. Een klein nadeel hiervan is echter, dat de zonnewarmte er ook moeilijker door naar binnen kan. Een grote massa van het huis komt de passieve zonne-energie ten goede. Massa kan warmte in de winter vast houden terwijl het in de zomer juist langer duurt voordat het binnen te warm wordt.
Weinig energieleveranciers kiezen voor zonne-energie
Hoewel particulieren vaker kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen op het
dak geldt dit in veel minder mate voor energieleveranciers. Er wordt door
energieleveranciers steeds meer gekozen om energie op te wekken uit duurzame
energiebronnen, maar daarbij is de opwekking uit biomassa en windenergie een
stuk populairder dan zonne-energie. Dat heeft volgens
www.energie-aanbieding.nl vooral te maken met de investeringskosten en
efficiëntie van zonnepanelen. Naarmate het meer wordt gebruikt zal de
toepassing voor energieleveranciers ook voordeliger worden. Ook het
rendement zal omhoog gaan. In landen met meer zonne-uren levert het
bovendien al sneller meer geld op waardoor de keuze voor zonne-energie als
duurzame energiebron daar vaker wordt gemaakt door energiemaatschappijen.

Extra informatie:

Energieaanbieding.nl