Zo kun je zelf duurzame energie opwekken

Het opwekken van duurzame energie wordt steeds belangrijker. Niet voor niets zien we daarom ook dat er steeds meer zonne- en windparken worden gerealiseerd. Om er nu ook voor te zorgen dat jij thuis je eigen duurzame energie kunt opwekken, zijn er een aantal mogelijkheden. Niet alleen heeft dit als voordeel dat je direct je steentje bijdraagt aan een schoner milieu, maar scheelt het je ook gewoon iedere maand een flinke som geld. Naast je abonnement voor energie vergelijken, kun je namelijk ook door zelfvoorzienend te zijn, als snel enkele tientallen euro’s per maand besparen, wat op jaarbasis flink in de papieren kan lopen. Dus wil jij niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook besparen op de kosten voor zowel stroom als gas, dan hebben wij een aantal handige tips voor je.

Wat is duurzame energie?

Voor we een aantal tips met je delen, is het goed eerst eens te kijken wat duurzame energie nu eigenlijk is. We horen de term namelijk regelmatig voorbij komen, maar kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je niet exact weet wat het is. Duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen die geen schadelijke effecten hebben op het milieu. Het is een alternatief voor traditionele energiebronnen zoals fossiele brandstoffen, die bij verbranding broeikasgassen produceren en daarmee dus schade toebrengen aan het milieu. Dit geldt voor het opwekken van stroom door middel van kolencentrales en natuurlijk ook voor het gebruik van gas.

Verschillende vormen duurzame energie

Duurzame energie is er in allerlei verschillende vormen. De meest voorkomende zijn toch wel zonne- en windenergie. Zonne energie wordt opgewekt door zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Het is een van de snelst groeiende bronnen van duurzame energie ter wereld. Door gebruik te maken van zonne-energie kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen. Niet voor niets investeren daarom dus ook steeds meer mensen in zonnepanelen op hun dak. Windenergie wordt gegenereerd door windturbines die de energie van wind omzetten in elektriciteit. Het is een schone en hernieuwbare bron van energie die geen vervuiling of uitstoot veroorzaakt tijdens het opwekken ervan. Bovendien kunnen windturbines worden geplaatst op land of op zee, waardoor ze geen onnodige ruimte innemen en dus ideaal zijn voor het opwekken van groene stroom.

Zelf groene stroom opwekken

Nu je weet wat groene stroom is, is het tijd om eens te kijken hoe je dit zelf kunt opwekken. Een van de manieren en tevens ook meest voorkomende, is door het plaatsen van zonnepanelen. Afhankelijk van het verbruik en ook de ruimte,  bepaal je helemaal zelf hoeveel panelen je nodig hebt om het volledige stroomverbruik hiermee te kunnen opwekken. Het is daarom dus ook altijd aan te raden om iemand fysiek op locatie de situatie te laten beoordelen, zodat je zeker weet  dat er voldoende panelen worden geplaatst en je voldoende stroom opwekt om het verbruik te kunnen dekken. Het kan namelijk zo zijn dat je dak wat ongunstig is gelegen, waardoor de opbrengst minder is, door het verminderde aantal zonuren. Het kan dus noodzakelijk zijn om meer panelen te plaatsen dan normaal het geval zal zijn.

Eén gedachte over “Zo kun je zelf duurzame energie opwekken

  • 15 februari 2024 om 11:29
    Permalink

    Waar kan ik terecht voor advies over een graan gestookte cv ketel van 35 KW

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *