Hoe werken zonnepanelen? Werking zonnepanelen

Dit artikel biedt informatie over de werking van zonnepanelen. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt in thermische zonnepanelen en Fotovoltaїsche zonnepanelen.

Fotovoltaїsche zonnepanelen

Fotovoltaїsche zonnepanelen , ook wel PV-cellen genoemd, zetten (zon)licht om in elektriciteit. Zonnepanelen (1) bestaan uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is gemaakt van speciaal materiaal namelijk silicium waarin –onder invloed van licht- een spanningsverschil ontstaat. Er zijn ook zonnepanelen die gemaakt zijn met dunnelaagtechnologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van amorf silicium. Deze elementen hebben een lager rendement, maar zijn ook beduidend goedkoper. Het rendement van gangbare zonnepanelen ligt tussen ca. 5 en 10% De meeste apparaten werken alleen op wisselspanning van 230 Volt. Daarom is er meestal ook nog een owerking zonnepanelenmvormer (ook wel inverter (2) genoemd) nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom uit de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom van het juiste voltage. Deze stroom kan dan gebruikt worden voor eigen gebruik (4). PV-systemen kunnen aan het elektriciteitsnet worden gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om bij een overproductie de elektriciteit aan het elektriciteitsnet (3) ‘terug’ te leveren. Ook kunnen PV-systemen op afgelegen plekken energie leveren voor bijvoorbeeld communicatiesystemen , waterpompen ed. Er zijn zonnepanelen die heel geschikt zijn voor zichtbare architecturale toepassingen. Dit is de zogenaamde achtercontactcel, hierbij liggen de elektrische contacten op de achterzijde en heeft aan de voorkant dus nauwelijks een zichtbaar raster. zonder storende dubbele metaalstroken. Dat resulteert ook in een grotere bruikbare oppervlakte van de cellen en hoeveelheid geleverde stroom. Zonnepanelen genieten in toenemende mate aan grote populariteit: ze passen goed in de toenemende belangstelling voor duurzame energie. Zonnepanelen zijn schoon, stil en duurzaam. Om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren heeft de overheid subsidieregelingen in het leven geroepen.

Thermische zonnepanelen

werking zonnepanelen thermische zonne energieThermische zonnepanelen werken volgens het principe dat de zon door instraling een vloeistof opwarmt die door het zonnepaneel stroomt. De vloeistof, meestal een soort koelvloeistof, wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening in de woning Deze systemen worden ook wel zonneboilers genoemd. Een zonneboiler bestaat uit een collector (1) (zonnepaneel), pomp (2) en een voorraadvat (3) In het voorraadvat geeft de opgewarmde vloeistof warmte af aan het leidingwater. Dit voorverwarmde leidingwater wordt door een geiser, warmtepomp of een cv-ketel (4) naverwarmd en stroomt dan naar de kraan of douche.

Extra informatie

Prijzen zonnepanelen