Tips bij het plaatsen van zonnepanelen

Tips bij het plaatsen van zonnepanelenZonne-energie is een van de meest duurzaamste manieren op energie op te wekken. De zon als duurzame energiebron is onuitputtelijk. Een bekende uitdrukking in Nederland is ook “voor niets komt de zon op”. Dat klopt maar dan moet je wel zonnepanelen hebben en dus ook aanschaffen. Zonnepanelen zijn goed voor de duurzaamheid, het milieu en voor uw portemonnee. Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in stroom. In Nederland schijnt voldoende zon voor de plaatsing van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door het beschikbare licht. Als het beschikbare licht meer dan 15% is dan kan dat omgezet worden in zonnestroom. Dus het is niet zo dat zonnepanelen alleen en enkel op zonlicht werken.

Tips plaatsen en aanschaf zonnepanelen

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van zonnepanelen? Wat zijn de mogelijkheden? En waar moet ik rekening mee houden met he plaatsen van zonnepanelen? Allemaal vragen waar wij in dit artikel antwoord geven.

Wanneer is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

Wanneer de panelen onder een hoek van twintig tot vijfenvijftig graden naar het zuiden gericht worden, is de opbrengst van de installatie het grootst. De meeste daken zijn iets anders gepositioneerd, maar nog steeds ideaal genoeg om voldoende rendement uit uw installatie te halen. Wanneer uw dak in de schaduw ligt (bijvoorbeeld van een ander gebouw of van bomen) zullen de panelen minder stroom opwekken. Een zonnestroom-installatie heeft dan geen zin.
Er zijn veel online tools beschikbaar die de opbrengst van uw panelen vrij nauwkeurig berekenen. U kunt natuurlijk ook altijd een specialist in de buurt aanschrijven om naar uw actuele situatie te kijken. Ook op platte daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Voor iedere denkbare situatie is er dus wel een passende oplossing.

Moet ik een bouwvergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is geen bouwvergunning nodig. Er zijn wel wat uitzonderingen. Alleen voor monumenten of een beschermd stads- of dorpsgezicht zult u in contact moeten treden met de gemeente om de plaatsing van zonnepanelen te bespreken. In alle andere gevallen hoeft u zelfs de plaatsing van zonnepanelen niet te melden.

Huurhuis en zonnepanelen

Als u een huurhuis heeft en u wilt toch zonnepanelen, dan is dat uiteraard mogelijk. U moet dan wel in overleg met uw verhuurder of het kan en wat de mogelijkheden zijn. De verhuurder kan namelijk voorwaarden verbinden aan het plaatsen van zonnepanelen.

Nieuwe zonnepaneel installatie en opstalverzekering

Vergeet niet bij uw verzekeringmaatschappij aan te geven dat u zonnepanelen heeft. Deze moeten namelijk meegenomen worden in uw opstalverzekering.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Als je voor kwalitatief goede zonnepanelen gaat, dan is de levensduur zeker 25 jaar. Dat wil zeggen dan hebben ze een rendement van boven de 90%. Er zijn op de markt ook veel zonnepanelen tegen dumpprijzen beschikbaar. Het rendement en gebruiksduur van deze panelen zijn dan een stuk minder. Ons advies ga voor duurkoop en niet voor goedkoop! Let bij de aanschaf van zonnepanelen goed op de garanties op de panelen, maar zeker ook de omvormer. Een goede omvormer is namelijk erg belangrijk voor een optimaal rendement.

Terugverdientijd zonnepanelen

Tips bij het plaatsen van zonnepanelen op en huisTerugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld ongeveer 7 tot 8 jaar. Het kan nog korten maar dat is afhankelijk van de plaatsing en de mogelijkheden daarvan in uw situatie. Een schuin dak op het zuiden levert veel meer rendement op, dan een schuin dak op het westen, oosten of noorden. Het rendement dat u kunt maken met het opwekken van zonne-energie is te vergelijk met een rente van 6% op een spaarrekening. In de huidige tijd van zeer lage rentes dus zeer interessant! Verder is er een regeling om ook als particulier de btw terug te vragen. Deze btw-regeling maakt de aanschaf van zonnepanelen nog interessanter. Al het stroom wat je opwekt en niet gebruik wordt voor dezelfde prijs als jouw inkoopprijs terug geleverd aan het stroomnet. Het wordt dus gesaldeerd. Er is een kans dat deze salderingsregeling na 2020 versoberd gaat worden. Een oplossing om dit te ondervangen is ook al in opkomst. Tesla biedt namelijk al accu’s aan om je zonne-energie thuis op te slaan zodat je geen stroom van het net meer nodig hebt (mits je genoeg opwekt). Het energielabel van uw huis wordt door het plaatsen van panelen om zonne-energie op te weken ook beter.

Zonnepanelen huren

Het is tegenwoordig ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Je hoeft dan niet gelijk een bedrag van 5000 a 7000 euro te investeren en je bent toch milieubewust bezig. Alleen het is wel minder interessant dan de panelen zelf aan te schaffen. De terugverdientijd is een stuk langer. Een ander alternatief voor het huren van zonnepanelen is door gebruik te maken van een zonlening. Dit is een lening met een zeer gunstige rente die je in 10 jaar aflost. Veel gemeentes bieden dit aan als een soort subsidieregeling.

Wat is het formaat van een zonnepaneel?

Een zonnepaneel heef een oppervlakte van 1,5 vierkante meter (m2)

Moet ik ook onderhoud plegen aan mijn zonnepanelen?

In principe hoef je geen onderhoud te plegen aan zonnepanelen, want de regen maakt de panelen wel schoon. En gelukkig leven in een land waar het weleens regent en dus de zonnepanelen schoongemaakt worden. Alleen als er erg veel zware vuilaanslag op zit en de regen krijgt het niet schoon is het wel aan te raden. Het is dan verstandig om dit te laten doen. Gebruik hier voor water zonder kalk en een borstel met zachte heren (i.v.m. kras beschadiging).

Verschil zonnepanelen en zonnecollectoren

Er wordt veel geschreven en gesproken over zonnepanelen en zonnecollectoren maar wat is het verschil? Beide installaties gebruiken de zon als duurzame energiebron. Het grote verschil is dat zonnepanelen allen stroom opwekt en dat zonnecollectoren de energie uit zon gebruikt om kraanwater op te warmen. Het plaatsen van zonnecollectoren is ook zeker een duurzame investering. Dit gaat altijd in combinatie met een boiler, om zo het warme water te kunnen op slaan. Dit systeem wordt ook vaak een zonneboiler genoemd. De terugverdientijd van een zonneboiler systeem is wat langer dan die van zonnepanelen.

Het investeren in zonnepanelen is een voor het milieu duurzame en voor uw portemonnee financieel interessante investering.

Eén gedachte over “Tips bij het plaatsen van zonnepanelen

  • 13 oktober 2020 om 10:33
    Permalink

    Bedankt voor deze nuttige info over het plaatsen van zonnepanelen. De geschiktheid van mijn dak is niet aan de orde. Ik hik een beetje tegen de kosten aan. Ik vind de zonlening een interessante optie. Ik zal mij eens informeren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *