Het belang van zonnepanelen vergelijken

Met stijgende gas- en energieprijzen is het extra aantrekkelijk te investeren in duurzaam opgewekte energie zoals zonnepanelen. Als maatschappij voelen we de urgentie bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Daar moet dan wel tegenover staan dat de investering voldoende rendement oplevert. Zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s zijn de middelen die voor de meeste burgers haalbaar zijn om mee te doen aan de verduurzaming van de maatschappij. Maar hoe weet je nu of je investeert in de juiste zonnepanelen? Hoe kun je het beste vergelijken? In dit artikel nemen we het met je door.

Financiële voordeel

Ondanks dat het financiële voordeel niet de belangrijkste motivatie is om voor zonnepanelen te kiezen, staat hij wel hoog op het lijstje. De aanvankelijke investering schrikt sommigen misschien nog af, maar zoals het woord ‘investering’ al zegt, betaalt het zich vanzelf terug. Doorgaans ligt deze zogenoemde terugverdientijd tussen de 6 en 9 jaar. Na deze tijd ben je dus in staat om nagenoeg kosteloos te voorzien in je energiebehoefte. Overigens begint de besparing natuurlijk wel direct; immers leveren de zonnepanelen vanaf dag 1 de stroom op die je normaal van je energieleverancier zou afnemen. Het is daarnaast goed om te weten dat er met de installatie zelf ook nog extra verdiend kan  worden door het teveel aan energie dat er wordt geproduceerd terug te verkopen aan de energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. Hier zit een limiet aan en na het overschrijden van deze limiet heeft men het over een terugleververgoeding.

Zonnepanelen vergelijken

Als consument weet je niet direct welk type zonnepaneel het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Er bestaan vele fabrikanten die hun eigen kwaliteit zonnepaneel op de markt brengen. Hoe kun je zonnepanelen vergelijken?

Er zijn 2 soorten zonnepanelen op de markt. Dit betreft de glas-glas zonnepaneel en de glas-folie zonnepaneel. Beiden kennen hun voor- en nadelen, waarbij de glas-glas zonnepaneel iets duurder is; wat zich echter weer terugverdient dankzij de betere kwaliteit.

Hoe weet je nu welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw woning, schuur of ander bouwwerk? Allereerst raadpleeg je alleen gecertificeerde leveranciers. Laat ter plaatse een berekening en offerte maken door tenminste twee onafhankelijke leveranciers. Hierin laat je meenemen welk rendement de zonnepanelen opleveren jaarlijks en wat de verwachte levensduur is, dit kan namelijk aanzienlijk schelen per type zonnepaneel.

Tot slot

Een belangrijke reden voor velen om zonnepanelen te gebruiken voor het opwekken van energie is om een bijdrage te leveren aan de productie van duurzame energie. Immers is het belangrijk dat we hier allemaal ons steentje aan bijdragen als we ons welzijn voor de toekomst willen garanderen.

Een ander belangrijk argument om te kiezen voor zonnepanelen is om onafhankelijk te zijn van energieleveranciers. Je bent op deze manier niet afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt en hoe de prijzen daarbij wijzigen. Fossiele energie zal daarnaast alleen maar duurder worden en daar hoef je je met zonnepanelen alvast een stukje minder zorgen over te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *