Duurzaam leren leven, denken en genieten

Terwijl economieën zich geleidelijk een weg banen naar het ‘volgende normaal’ die voortkomt uit de COVID-19 pandemie die de commerciële en industriële vraag heeft ingeperkt, nieuwe volatiliteit op de markten voor fossiele brandstoffen heeft gecreëerd en operationele veranderingen vereisten om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Exploitanten in de industrie moeten wellicht de snelheid en reikwijdte van de lopende inspanningen om de klimaatverandering te beteugelen opnieuw kalibreren.

Hoe ver en hoe snel ze gaan, hangt af van de snelheid waarmee de economie van hernieuwbare energiebronnen verbetert en van de vooruitgang van technologieën, variërend van waterstof brandstoffen, windenergie en de zon. Wat ook cruciaal zal worden, is een uitbreiding van de batterij-industrie om stroom op te slaan en het elektriciteitsnet te laten gonzen wanneer hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie dat niet doen, en om de penetratie van elektrische voertuigen te versnellen.

Hernieuwbare energie wordt overvloediger en goedkoper. Maar het tempo en de aard van de expansie zullen aanzienlijk variëren van markt tot markt. 

Wat is het eerste dat in u opkomt als u denkt aan hernieuwbare energie voor in huis? Hoogstwaarschijnlijk stelt u zich grote zonnepanelen voor die in iemands tuin of op het dak worden geplaatst. Zonnepanelen zijn geweldig om elektriciteit op te wekken, maar ze zijn slechts een van de vele alternatieve energiebronnen voor in huis.

Begin bij uzelf

Probeer eens te kijken naar hoe u minder afhankelijk van het stroomnetwerk kunt worden als mens. Buitenlampen op zonne-energie zijn zeer efficiënt omdat ze maximaal gebruik maken van zonlicht. Elk van deze lampen is uitgerust met een kleine zonnecel en een oplaadbare accu die de lampen ‘s nachts van stroom voorziet. Deze lampen kunnen worden gebruikt om paden, zwembaden en meer te verlichten. Het beste van lampen op zonne-energie is dat ze geen bedrading nodig hebben. 

Ga voordat u een nieuwe wasmachine koopt na wat deze verbruikt aan energie. Bent u wijnliefhebber en wilt u uw wijn graag op de juiste temperatuur bewaren? Koop dan geen extra koelkast maar ga een wijnklimaatkast kopen. Energie zuiniger, minder groot in omvang, eenvoudig verplaatsbaar voor zowel in als buitenshuis. De klimaatkast wijn laat u de wijn proeven zonder dat u zich schuldig hoeft te voelen over het klimaat. 

Bespaar water

In een land als Nederland zien en voelen we het wellicht nog niet zozeer maar water wordt in de toekomst een steeds heter wordend hangijzer voor ons als mensheid. Hier dienen we slimmer mee om te leren gaan. Een grote waterverspilling is de mode-industrie, deze verbruikt veel water door de verf- en afwerking processen van bijna alle kledingstukken of kleding accessoires zoals een rugtas. Deskundigen schatten dat er ongeveer 2.720 liter water nodig is om een ​​katoenen overhemd te maken en maar liefst 7.000 liter om een ​​spijkerbroek te maken! Naast het veel water verbruiken, draagt ​​de kledingproductie ook bij aan de vervuiling van ons zoet water, aangezien giftige chemicaliën uit het productieproces snel hun weg vinden naar waterwegen. Sommige duurzame modemerken werken met een “water budget” om hun waterverbruik tijdens de kledingproductie te beperken. De materialen en stoffen die deze merken gebruiken tijdens de productie, zoals linnen, hennep en biologisch katoen, zijn ofwel natuurlijke, hernieuwbare of gerecyclede materialen die tijdens de productiefase weinig tot geen water nodig hebben. Duurzame mode is een geweldige manier om te besparen op waterverbruik en watervervuiling te verminderen waardoor we nog langer van schoon en betaalbaar drinkwater mogen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *