Vijf belangrijke vragen over zonnepanelen

Mogelijk ben je op het moment aan het overwegen of je zonnepanelen wilt kopen en laten plaatsen op je dak. Natuurlijk is dit in principe wel een goed idee, het zal immers voor een flinke besparing zorgen wat betreft je energierekening. Toch zal dit wel even duren, want het is eerst een forse investering. Na een aantal jaar zul je dit geld gelukkig terugverdiend hebben. Mogelijk heb je ook nog een aantal vragen over de zonnepanelen, het zou maar zo kunnen dat ze beantwoord worden in dit artikel. 

Wat als er meerdere dagen nauwelijks zonneschijn is? 

De meeste elektrische systemen op zonne-energie zijn tegenwoordig aangesloten op het elektriciteitsnet. Hierdoor kun je energie terugsturen naar het elektriciteitsnet door de meter achteruit te draaien of stroom van het elektriciteitsnet gebruiken op momenten dat er geen zonneschijn is, ook wanneer het buiten donker is. Deze aansluiting op het openbare stroomnet zorgt ervoor dat je dus altijd stroom hebt voor je huis of bedrijf. Het is hierbij wel verstandig om gebruik te maken van energie vergelijken. Hierdoor kun je namelijk kiezen voor de goedkoopste energieleverancier, mogelijk zijn er zelfs energie aanbiedingen waar je gebruik van kunt maken. Dit zorgt ervoor dat de elektriciteit die je gebruikt relatief goedkoop is.

Hoe lang gaan zonnepanelen doorgaans mee?

Nieuwe zonnepanelen hebben een fabrieksgarantie van 20 jaar. Met de juiste zorg zouden de panelen echter vele jaren na de garantie meegaan. Je kunt van je zonnepanelen verwachten dat ze maar liefst 60 jaar of langer stroom blijven produceren. Hierbij is het wel van belang dat je goed omgaat met de panelen. Zo zul je het systeem elk jaar moeten onderhouden, al kun je hier ook een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen. Het is zelfs mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten, wat echt een grote aanrader is als je zonnepanelen koopt. 

Genereren sommige zonnepanelen meer stroom dan andere?

Sommige zonnepanelen wekken inderdaad meer stroom op dan andere. Zo hebben monokristallijne panelen bijvoorbeeld een hogere output dan amorfe siliciumpanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn dus ook de beste keuze als vierkante meters belangrijk zijn, ze zullen immers een hogere omzetting van zonlicht in elektriciteit hebben. Nieuwe panelen van amorf silicium absorberen daarentegen drie verschillende spectrale golflengten. Dit vertaalt zicht naar tot 30 procent meer werkelijk vermogen per watt van de PV module. Dit komt doordat de amorfe panelen elke dag gedurende langere perioden energie produceren dan monokristallijne panelen. Dit betekent dat de panelen meer ampère-uren per ampère produceren dan andere technologieën.

Hoe lang duurt het voordat een zonnepanelensysteem zichzelf terugbetaalt?

De terugverdientijd voor een zonnestelsel is ongeveer 5 tot en met 7 jaar, gebaseerd op berekeningen waarbij is aangenomen dat de energiekosten van het openbare stroomnet 10 cent per kilowattuur bedragen. Het hangt natuurlijk voor een groot deel van de zonneschijn af, maar ook van het bedrag dat je normaal gesproken moet betalen aan de energieleverancier voor de elektriciteit die je verbruikt. Alsnog kun je er van uit gaan dat je na 10 jaar zeker je investering terugverdiend hebt met behulp van de zonnepanelen. 

Is de huidige technologie geavanceerder dan een paar jaar geleden?

Zeker! De technologie achter PV zonne-energie wordt constant verbeterd. Onderzoek naar dunne-filmmaterialen, -processen en -apparaten leidt tot hogere module-efficiëntie bij gebruik van high-throughout en goedkopere plasmabewerking. Verhoogde module-efficiëntie in combinatie met technologieën met snelle afzettingssnelheid impliceert dat de kosten van PV-modules zullen blijven dalen. Het kan dan ook slim zijn om nog een tijdje te wachten met het aanschaffen van zonnepanelen. Toch hoeft dit niet beslist, want ook met de huidige technologie zijn de panelen al van een hoog niveau en kun je veel geld besparen op je energieverbruik en dus energierekening. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *