Atsma stimuleert zonnepanelen voor asbestdaken

Er komt een nieuwe subsidieregeling voor zonnepanelen, en voor agrarische ondernemers wordt het ook fiscaal nog aantrekkelijker gemaakt om de sanering van asbestdaken te combineren met het plaatsen van zonnecollectoren. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) sluit daarover een Green Deal met landbouworganisatie LTO.

In de voorjaarsnota is € 22 miljoen gereserveerd voor het stimuleren van zonne-energie. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld in de vorm van een subsidie van 15% voor zonnepanelen. Voor de agrarische sector wordt deze subsidie gestapeld op een aantal fiscale maatregelen die moeten bevorderen dat de sanering van oude asbestdaken wordt gecombineerd met het aanbrengen van zonnepanelen.

Voor het onderdeel asbestsanering kan gebruik gemaakt worden van de milieu-investeringsaftrek (MIA); op het plaatsen van de zonnecollectoren kan de energie-investeringsaftrek (EIA) worden toegepast. Daar komt bij dat, in het kader van een Green Deal met de LTO, de totale vervangingsoperatie onder de regeling willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil) kan worden gebracht. Met elkaar kunnen deze maatregelen een belastingvoordeel van ruim 12% opleveren.

Volgend jaar wordt onderzocht of het mogelijk is boeren, maar bijvoorbeeld ook flatverenigingen die een groot dakoppervlak vol zonnecollectoren plaatsen, meer geld te laten verdienen aan hun (tijdelijke) overcapaciteit. Ze zouden dan hun op zonrijke dagen opgewekte elektriciteit die teveel is voor eigen gebruik, moeten kunnen ‘salderen’ met de energiemaatschappij, waardoor ze per saldo geen energiebelasting betalen voor gewone stroom die ze van het net afnemen op momenten dat de zon minder elektriciteit levert. In 2013 worden de mogelijkheden en effecten van het ‘salderen buiten eigen dak’ onderzocht. Omdat de fiscus hierdoor energiebelasting misloopt, is hiervoor vanaf 2014 € 10 miljoen ingeboekt.

Atsma hoopt dat de gunstige regelingen voor zonne-energie eraan bijdragen dat er een versnelling komt in het opruimen van oude asbestdaken op agrarische bedrijfsgebouwen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Eén gedachte over “Atsma stimuleert zonnepanelen voor asbestdaken

  • 19 juli 2012 om 01:04
    Permalink

    Totdat de prijzen vderer dalen en of de rente lager wordt en of de energieprijs hoger en of er een goede subsidie komt, zal de massa niet overgaan op zonne energie.Interesse is nog geen aankoop. Men schrikt vaak erg van de prijs van PV, ook al is het op langere termijn goedkoper. Zelfs bij zonneboilers waar de prijs toch inmiddels behoorlijk laag ligt en de veel gevraagde terugverdientijd korter is dan bij zonnestroom blijkt de massa moeilijk te overtuigen.

Reacties zijn gesloten.