Groene stroom uit planten

groene stroom uit plantenIn Wageningen aan de universiteit is men al vijf jaar bezig met een onderzoek naar groene stroom uit planten.  Men maakt gebruikt van liesgras, een rietachtige plant die wel 2 meter hoog kan worden. Het bloeit in juli en augustus, heeft in principe geen meststoffen nodig en kan overal groeien. Ze hebben dit voor elkaar gekregen door liesgrasplanten te koppelen aan een microbiële brandstofcel. Een fascinerende ontdekking die een scala van nieuwe toepassingen mogelijk maakt.  De opbrengst is nu nog laag, maar gaat de komende jaren flink omhoog zeggen de wetenschappers.

Werking:

Er wordt gebruik gemaakt de relatief simpele organische zuren en suikers die planten met behulp van zonlicht produceren en waarvan ze van nature al een deel via hun wortels uitscheiden. Die uitscheidingsproducten worden door bacteriën afgebroJken en de elektronen die daarbij vrijkomen worden geoogst. De wortels zijn omgeven door grafietbolletjes en doen dienst als batterij. In principe kun je daarmee de stroomproductie dag en nacht gaande houden zonder het gewas te oogsten, transporteren en zonder luchtverontreiniging. Deze methode is in principe 1,5 keer efficiënter dan verbranden van biomassa.

Opbrengst en toepassing:

Eén hectare liesgras levert voldoende stroom voor 28 huishoudens. Grootschalige toepassing is mogelijk op tal van plaatsen zoals: wegbermen, sloten, natuurgebieden, kassen, groene daken en muren Snel denkt bijvoorbeeld ook aan toepassingen in de glastuinbouw. ‘Daar ligt met de bevloeiingssystemen al een hele infrastructuur waar je gebruik van kunt maken. Misschien is het mogelijk tuinbouwgewassen naast waardevolle producten, als bloemen en vruchten, ook stroom te laten leveren.

Inmiddels is al een bedrijf opgericht (Plant-e) die groene stroomproducten op de markt wil brengen en groene daken wil inrichten die stroom leveren.

Bron: Universiteit Wageningen

 

2 gedachten over “Groene stroom uit planten

  • 9 juni 2012 om 11:38
    Permalink

    Al jaren ben ik bezig diverse poitelike partijen er op te wijzen dat het anders moet, dat wij als mens de verkeerde keus maken omtrent ons milieu. Al jaren stuur ik OOK Groen-Links mailtjes met vragen, met oplossingen, om samen werking met mensen uit de maatschappij. Al jaren geeft men in de Den Haag aan dat beleid met burgers boven aan staat.Weet u: ik krijg NOOIT een reactie van Groen links en waarom niet?Omdat men daar waarschijnlijk ook alleen maar achter hun salaris staat, niet om bemoeienissen van burgers, omdat het hun niet interresseert. Zo werkt dat. Dus haal het woord GROEN maar uit die poitelike partij. Plaats mensen in die partij, die WEL wakker liggen van het milieu, die WEL het lef hebben om simpele maatregelen te DURVEN nemen. Als wij het moeten hebben als burger, van partijen die alleen maar gillen in de oppositie, maar geen verantwoording durven te nemen, stap dan a.u.b op en geef andere Nederlanders de kans om nu eens eindelijk ECHT wat te veranderen. De SP had ook bijna 30 zetels na de verkiezing en durft ook geen verantwoording te nemen, alleen gillen langs de lijn en dat doen er al te veel in Den Haag.mvg Marcel ThonenArnhem

  • 9 juni 2012 om 18:25
    Permalink

    Beste lezer,Wij zitten met een mdlioane opwarming en proberen via allerlei reducties en innovaties de temperatuur minder te laten stijgen. Ik heb daar nog een idee aan toe te voegen welke ik nog nergens gelezen heb. Ik weet dan ook niet of het werkzaam is, dit zal onderzocht moeten worden.Het idee is om daken en muren van huizen, het wegennet en ook kleurgebruik van bijvoorbeeld auto’s lichter te maken. In warmere landen ziet men dat huizen vaak wit geschilderd worden. Waarom nu niet ook noordelijker? Zo wordt er minder warmte geabsorbeerd en meer teruggekaatst, dit als tegenpool van de verontreinigingsdeken en als ondersteuning van minder reflecterend ijs door het smelten van kappen/ gletsjers. Als het wegennnet lichter van kleur is krijg je hetzelfde effect, plus dat de wegen minder slijten bij warmte. Naast het lichtere wegdek ook een vermeerdering van glasvezels, zoals gebruikt in de witte strepen. Lichtere autolak zorgt voor meer terugkaatsing, een minder warme auto en waarschijnlijk minder gebruik van de airconditioner. Met deze kijkrichting zijn volgens mij vele toepassingen mogelijk.Go for it.

Reacties zijn gesloten.