Gemeente Beesel wint prijsvraag met bespaarwoning en coaches

Het plan ‘De Groene Vogel’ krijgt de eerste prijs in de prijsvraag ‘De Knop Om’. In het winnende plan dragen energie coaches bij aan bewustwording en het behalen van besparings doelen in de buurt. Het plan is opgesteld door bewoners en bedrijven uit de wijk Heyencamp in het Limburgse Beesel. Meer dan tachtig gemeenten, adviesbureaus, sportclubs en lokale stichtingen deden mee. Ook plannen uit Zeist, Wageningen en Houten vielen in de prijzen.De prijs is goed voor 25.000 euro en de uitwerking van het voorstel in de vorm van een pilotproject.

Smartphones en bespaarpunten

De tweede plaats is voor ‘Watts next’. Slimme energiemeters en een speciale app voor smartphones laten bewoners zien hoeveel ze besparen. Energiebesparing levert punten op die te besteden zijn in een webshop. Aan de aanschaf van een dimbare ledlamp, maar ook aan zonnecellen voor een kinderdagverblijf. Jetse Tiemersma van Energieke Buurt uit Zeist is blij met de erkenning en de 20.000 euro. “Ons plan richt zich op early followers, die nog maar een kleine stimulans nodig hebben. Het kan in heel Nederland worden uitgevoerd, zolang de webshop maar lokale producten en doelen bevat. Ik vind het wel een leuk idee dat heel Nederland meekijkt. Laat de ideeën maar komen.”

Studenten en Verdubbelaars

In het plan van Het Groene Wiel uit Wageningen, goed voor een gedeelde derde plaats en 7.500 euro, strijden studenten om de titel ‘Beste Wageningse energieadviseur van het jaar’. Intensief advies en begeleiding van bewoners hoeft door de inzet van studenten niet duur te zijn, zeggen de opstellers van het plan. De derde plaats wordt gedeeld met een plan van SME Advies waarin mensen energie besparen voor een doel waarmee ze al een emotionele band hebben, zoals een school of een sportclub. De gemeente of een lokaal bedrijf verdubbelt het bespaarde bedrag. De ‘verdubbelaar’ werkt daarmee aan het behalen van eigen reductiedoelen en investeert zo in zijn duurzame imago.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Nacht van de Nieuwe Macht op 12 december in Bunnik, een evenement over duurzaamheid en vernieuwing.

 

Bron: Agentschap.nl