Een circulaire verbranding?

Een tijd lang waren ze erg populair; de pelletkachel. Zoals de naam al aangeeft, gebruikt deze kachel pellets en geen stukken hout. Pellets zijn geperste houtkorrels. De kachel bevat een reservoir die gevuld wordt met deze korrels. De rookgassen worden met een ventilator weggeblazen via een afvoerpijp of schoorsteen.

De pelletkachel als extra verwarming
Ofschoon het mogelijk is om een woning geheel met pellets te verwarmen, wordt de kachel veelal gebruikt als gezellige extra kachel. Een pelletkachel wordt nog altijd beschouwd als een schone milieuvriendelijke manier van verwarmen. Toch stoot een pelletkachel meer fijnstof uit. Pellets zijn wel CO2-neutraal. Dit komt omdat de uitstoot evenveel is als de hoeveelheid CO2 die de bomen hebben opgenomen tijdens de groei. Dit is een groot verschil met traditionele houtbranders of een open haard. De verbranding zorgt voor het vrijkomen van schadelijke stoffen zoals PAK’s, fijnstof, benzeen en koolmonoxide.

Zaagsel en houtkrullen
Pellets als brandstof is een goedkoop product. Houtpellets bestaan uit samengeperste houtzaagsel of samengeperste houtkrullen afkomstig van onbehandeld hout. De gebruikte houtsoorten zijn eikenhout of dennenhout. Eikenhoutpellets zijn donker en hebben een lange brandduur. Dennenhout heeft een lichte kleur en een lager rendement. Het stoken op pellets is aanzienlijk voordeliger dan aardgas. Het prijsvoordeel ligt ongeveer op 30% tot 50% afhankelijk van de actuele gasprijs.

Aanschaf is investering
Zijn er alleen voordelen? In ieder geval is de biobrandstof reukloos en CO2-neutraal wat een hoog rendement heeft. De kachel is volkomen veilig omdat de mantel nooit heet wordt. Pellets bestellen is geen dure grap, want ze zijn redelijk goedkoop. Wel moet het reservoir regelmatig bijgevuld worden en de kachel dient schoongemaakt te worden. De prijs van een palletkachel is wel hoger als een gaskachel. Dit heeft te maken met het elektronisch regelsysteem van de kachel.

Pelletskachel zijn zowel verkrijgbaar in moderne en klassieke look. Het verbrandingsproces geeft een gezelligheid waar veel mensen van houden. De moderne pelletkachel heeft een comfortbediening. Een thermostaat geeft de gewenste temperatuur en zorgt voor een behaaglijke warmte. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.