Suncycle: een zonnepaneel dat met de zon meedraait

suncycle zonnepanelenPeter Penning van Suncycle ontwikkelde met M&T subsidie een zonnepaneel dat veel minder silicium nodig heeft voor dezelfde opbrengst aan energie.

Draaibare spiegels en prisma’s van relatief goedkoop materiaal richten het zonlicht optimaal op een kleine zonnecel.
 

De uitvinding van het bedrijfje SunCycle werkt met twee draaischijven. De ene schijf is een soort prisma en de andere een parabolische spiegel. Ze kunnen draaien om zich aan te stand van de zon aan te passen. Deze concentrator maakt dat de zonnecellen waarop het geconcentreerde zonlicht terechtkomt ongeveer 300 keer zoveel stroom genereren als normaal. Met het systeem van SunCycle kan een rendement worden gehaald dat tegen de 20% ligt.

Traditionele zonnepanelen halen maar een rendement van 12 tot 16%. Vooral in gebieden met relatief veel direct zonlicht (Zuid-Europa, India, Australië, Brazilië en delen van de VS) is in combinatie van relatief lage kosten van de panelen, de kostprijs per KWh een 50 tot 80 % lager dan met traditionele solarprodukten.

SunCycle panelen hebben ook voordelen qua ruimtebeslag doordat het elektrisch rendement per meter hoger is. Er zijn dus minder meters nodig om een bepaalde energie behoefte te dekken.

Door de kleinschaligheid (50×50 centimeter)  en de schaalbaarheid ervan zijn ze geschikt voor toepassing van zowel in centrales als op platte en schuine daken in woon- en werkomgeving.

In begin 2012  zijn de eerste series uit de productie  opgesteld in proefprojecten.  Dit jaar wordt ook gebruikt om de productie te certificeren en het opstarten van massaproductie. Vanaf het begin van 2013 wordt verwacht om de eerste producten aan de markt te leveren.

 

Klik  op voor  uitleg  op volgende link:

Bron:  Suncycle.nl en Agentschap.nl