De Veluwe heeft een waterkrachtcentrale: De Hezenbergerstuw

De Veluwe heeft sinds 2010 een waterkrachtcentrale die is gebouwd in opdracht van het waterschap. Het vallende water naast
de oude Hezenbergerstuw tussen Hattem en Wapenveld brengt nu een vijzel (draairad) in beweging. Door de draaibewegingen wordt electriciteit opgewekt. De bouw van de centrale is een innovatieve investering die zichzelf terug verdient en een bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling.

Waterschap Veluwe moestwaterkracht centrale veluwe wegens ouderdom en slijtage de Hezenbergerstuw aan het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Wapenveld flink opknappen. Omdat bij deze stuw het water circa 2,5 meter naar beneden valt, ontstond het idee om de waterkracht te gebruiken voor het opwekken van stroom. Daarom liet het waterschap een waterkrachtcentrale bouwen pal naast de gerenoveerde stuw. Normaal wordt een vijzel in het waterbeheer gebruikt om water te verplaatsen van laag naar hoog. Dit kost stroom. Bij de Hezenbergerstuw werkt dit andersom: het vallende water drijft de vijzel aan en met een generator wordt energie opgewekt. De vijzel die wordt gebouwd kan net zoveel energie leveren als het gemiddelde jaarlijks energieverbruik van 43 huishoudens (gemiddeld 150 MWh per jaar).

 

bron: waterschap Veluwe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *