Het geheim rondom duurzame energie

Duurzame energie is steeds toegankelijker voor de reguliere consument. Gelukkig maar, want in 2020 moeten wij als Nederland 14% van onze energie opwekken uit duurzame energiebronnen. Consumenten spelen hier een belangrijke rol in, want des de meer mensen groene energie afnemen des de meer projecten er gestart kunnen worden op het gebied van duurzame energie opwekken. Als we de cijfers mogen geloven beschikt 42% van Nederland over groene energie, maar is de opwekking maar op 11% geschat. Hoe kan dat we meer groene energie afnemen dan produceren?

Duurzame energie toch een stuk duurder?

Veel consumenten denken nog steeds dat duurzame energie een stuk duurder is als grijzen energie. Ga je energie vergelijken dan blijkt dit eigenlijk reuze mee te vallen. Er komen in Nederland steeds meer energieleverancier zoals Qurrent en Pure energie welke gespecialiseerd zijn in duurzame energie leveren. Deze partijen leveren 100% Nederlands energie en bouwen extra windmolens zodra er voldoende afnemers zijn. Hierdoor produceren deze bedrijven alleen groene energie wanneer dit ook echt nodig is. Vaak verschillen de prijzen van deze energieleverancier maar enkele tientjes per paar in vergelijking tot de energiestunters.

Groene energie wint aan populariteit

Veel consumenten willen groene energie en daarbij is de goedkoopste energieleverancier iets minder belangrijk als een aantal jaar geleden. Energieleveranciers springen hier de afgelopen jaren slim op in door goedkope duurzame energie aan te bieden. Toch zitten hier wel wat haken en hogen aan! Er zijn namelijk twee soorten groene energie. Nederlandse groene energie is de energie zoals wij die hierboven hebben geschreven. Groene energie welke is opgewekt in Nederland en ook echt 100% duurzaam is. Daarnaast verkopen veel energielevernacier ook sjoemelstroom. Deze energie is vaak grijze energie welke vergroend is met GvO’s uit andere landen. Als jij deze groene energie koopt dan koop je dus in de werkelijkheid grijze energie, maar kunnen ze dit verkopen als grijze energie doordat er Gvo’s tegenover staan.

Wat zijn GvO’s precies?

GvO’s zijn Garanties van Oorsprong en dienen ervoor om groene stroom te verkopen. Als een producent 1000 kWh aan stroom produceert aan energie dan staat hier een GvO tegenover. Met deze GvO kan er vervolgens dus 1000 kWh aan groene energie verkocht worden. Scandinavische landen produceren ongelofelijk veel van deze GvO’s door de waterkrachtcentrales en verkopen deze aan bijvoorbeeld Nederlandse energieleveranciers. Deze energieleveranciers kunnen daardoor groene stroom verkopen terwijl ze eigenlijk grijzen stroom opwekken en verkopen.

Sjoemelstroom draagt niks bij aan een duurzame toekomst

Deze sjoemelstroom wordt tegenwoordig vaak “Europees groene energie” of “Groene energie” genoemd bij energieleveranciers. Wil jij echt bijdragen aan een duurzame toekomst dan is het aan te raden om “Nederlands groene energie” te kopen. Vaak betaal je dan iets meer als het overige aanbod, maar dan investeer je jouw geld wel in duurzame energie wat wordt opgewekt in ons eigen land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *