Eneco bouwt nieuwe biomassacentrale in havengebied Delfzijl

By | 11 oktober 2011

houtsnipper en duurzame energieBioEnergieCentrale Delfzijl, een dochteronderneming van energieleverancier  Eneco laat in Delfzijl een biomassa-centrale bouwen van 49 Megawatt  en kan hiermee 120000 gezinnen van stroom voorzien.  In deze biomassa-centrale zal hoofdzakelijk gerrecyceld  hout worden  omgezet in duurzame energie. De centrale zorgt voor een uitbreiding  van het aanbod van duurzame energie  door Eneco. Deze energie-maatschappij levert al duurzame stroom in de vorm van   zonne-energie en windenergie.  Medio 2013  wordt de centrale in gebruik genomen. Balast Nedam heeft de opdracht gekregen om de centrale te bouwen. Het bedrijf bouwt de centrale in samenwerking met het Duitse Areva Renewables en het Finse Metso Power OY. In Nederland  wordt momenteel ongeveer 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales welke  vaak zijn gekoppeld aan afvalverbrandingsinstallatie’s.
De brandstof (houtsnippers) zal per  schip, trein of vrachtwagen naar Delfzijl vervoerd worden. Men verwacht ongeveer 300.000 ton hout jaarlijks te kunnen verwerken. De besparing op CO2 uitstoot is ongeveer 250.000 ton in vergelijking met een traditionele centrale die op  steenkool of gas gestookt wordt. In deze berekening is rekening gehouden met  de uitstoot die het transport met zich meebrengt.

Bron: www.Eneco.nl

One thought on “Eneco bouwt nieuwe biomassacentrale in havengebied Delfzijl

 1. Henk van de Zandschulp

  Een afvalhoutcentrale met, volgens Eneco, het hoogste rendement in de Benelux. Dit is echter maar 37% (http://projecten.eneco.nl/eneco-bio-golden-raand/projectgegevens/feiten-en-cijfers/). Alle warmte gaat echter verloren, hiermee wordt de Waddenzee verwarmd. Een rendement van 37% betekent dat er meer energie verloren gaat, dan dat er nuttig wordt gebruikt, niet bepaald innovatief.

  Er zijn centrales die wel de warmte nuttig gebruiken die veel hogere rendementen halen (http://www.host.nl/wp/wp-content/uploads/2007/11/HoSt_Vink-Sion_NL.pdf ).

  Enige reden dat Eneco dit doet is financieel. Dit project is opgezet door Econcern (de graaiers en potverteerders). Opgezet in 2005 heeft deze ongetwijfeld een MEP subsidie. Hoogte hiervan is EUR 97 / MWh (http://www.energymatters.nl/Portals/0/Glastuinbouw/Ondernemersplatform/2010_08/Energy%20Matters,%20Export%20NL%20hout%20LNV%2018-05-2010.pdf) met een looptijd van 10 jaar. De centrale heeft EUR 155 miljoen gekost (http://www.industcards.com/biomass-be-nl.htm) en ontvangt aan subsidie meer dan het dubbele. Eneco geeft zelf ook toe dat er flink aan wordt verdiend: http://www.eneco.com/nl/organisatie/aandeelhouders/nieuws-voor-aandeelhouders/2013/editie-april/eneco-bouwt-grootste-bio-energiecentrale-benelux/

  En ja, als de subsidie stopt, dan worden dit soort centrales gesloten. Pas als er dan weer nieuwe subsidie komt gaan ze weer open, zie Cuijk (http://www.omroepbrabant.nl/?news/181901622/Essent+wil+mestfabriek+bij+biocentrale+in+Cuijk.aspx)

  Conclusie: Dit project is niet innovatief, efficient en kost de overheid gigantisch veel geld zonder werkelijk blijvend effect.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *