duurzame energie thuis

Duurzame energie thuis

Bedrijven en auto’s zijn bijzonder milieuvervuilend, dat is algemeen bekend. Echter komt ongeveer voor een derde van de CO-2 uitstoot voor rekening van huishoudens. Daarmee nemen huishoudens een groot gedeelte van de vervuiling voor hun rekening. Er bestaan echter veel manieren om de CO-2 uitstoot te beperken, terwijl dit niet ten koste zal gaan van het wooncomfort. Ook zal het de energierekening ten goede komen. We hebben hier een aantal tips uiteengezet hoe u thuis zelf duurzaam kan zijn.

Verwarming

Het warm krijgen van uw huis kost veel energie. Voor veel huishoudens wordt de woning ook nog eens verwarmd met gas, wat relatief erg duur is. Als het verbruik teruggedrongen kan worden scheelt dit niet alleen in de CO-2 uitstoot maar ook veel geld in uw portemonnee. Voor een gemiddeld gezin is het gasverbruik 1600 m3 per jaar. Met deze tips kan het verbruik gemiddeld 20% worden teruggedrongen:

  • Voordat u gaat slapen is het verstandig de thermostaat iets terug te draaien naar 15 graden. Het kan dan alvast iets afkoelen zonder dat u dit direct merkt. ook wanneer u langere tijd de deur uit gaat is dit aan te raden
  • Zet de verwarming op uw slaapkamers uit. Een lagere temperatuur is goed voor uw hersenen tijdens het slapen. Mocht u denken het och fris te krijgen neem dan een extra dekbed
  • Zet de verwarming wanneer het koud is een graadje terug. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten (circa 100 euro per jaar) en dringt de CO-2 uitstoot ook verder terug. Na een paar dagen zult u er aan wennen. Een dikke trui helpt natuurlijk ook.
  • Houdt de deuren van ruimtes waarin u niet bent gesloten en zet de verwarming uit, dit scheelt aanzienlijk.
  • Gebruik slimme thermostaten met een geheugen. Die leren in feite van uw gebruik en vooral wanneer u niet of weinig verbruikt. Op deze manier zijn ze het meest zuinig.

Elektronica

Veel apparaten hebben nog een verouderd energielabel wat zorgt vooreen onnodig hoog energieverbruik. Ook is het op “stand-by” houden van elektronica een echte energievreter. We zetten hier met behulp van Laagsteprijwsijzer.nl een aantal apparaten op een rij welke de meeste elektriciteit verbruiken en waarmee u de uitstoot.

Koel- en ijskasten

Koelkasten zijn bijzonder energieverslindend. Oudere koelkasten van 10 jaar of ouder verbruiken vaak de helft meer stroom dan nieuwe koelkasten met energielabel A+. Daarnaast ontdooien maar weinig mensen de vriezer. Doordat de vriezer vaak een dikke laag ijs bevat kost het meer energie om deze nog verder te vriezen.

Televisies, geluidsinstallaties en PC 

Veel van deze apparatuur staat de hele tijd op standby. Dit zorgt ervoor dat er continu een kleine hoeveelheid stroom wordt verbruikt. Sluit ze gezamenlijk aan op een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Zet apparatuur anders handmatig helemaal uit. Hierdoor kan veel stroom worden bespaard, ongeveer de helft ten opzichte van uw huidige verbruik met standby-modus. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor keukenmachines en koffiezetapparaten.

Wasmachines

Zeker in grotere huishoudens draait de wasmachine op volle toeren. Er wordt vaak gewassen op 40 graden of hoger. Dit is echter maar zelden nodig. Veel kleding wordt bij een wasbeurt van 30 graden al schoon en zorgt voor een sterk dalend energieverbruik. Dit levert al snel enkele tientjes per jaar op. Zorg er ook voor dat u alleen wassen draait met een volle trommel. Een wasdroger vraagt enorm veel stroom. Hang de was bij voorkeur liever op.

Zonnepanelen, isolatie en warmteboilers

Het vergt uiteraard een investering, maar een investering in zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie en warmteboilers leveren het geld op termijn zeker op. Zonnepanelen zijn vaak al in een jaar of 7 terugverdiend terwijl de meest moderne zonnepanelen al 15 tot 20 jaar meegaan. Ook het monteren van dubbel glas in plaats van enkelglas of het beter isoleren van vloeren en muren kunnen forse milieuwinst en winst voor uw portemonnee opleveren.

Houtkachel en Pelletkachel

Een houtkachel of een pelletkachel zijn ook goede vormen om energie te besparen thuis en uw huis te verduurzamen. Deze kachels hebben tegenwoordig een hoog rendement en zijn behoorlijk schoon geworden. Wel is het belangrijk ivm veiligheid om elke jaar je schoorsteen te laten vegen door gecertificeerde schoorsteenveger.