Warmtepomp als duurzame energiebron

Van alle energiebesparende technieken is het gebruik van de warmtepomp verreweg het meest populair. De warmtepomp kan energie omzetten naar een bruikbaar temperatuurniveau voor koeling of verwarming . Warmtepompen maken van laagwaardige warmte, die ze ontrekken uit een bron, bruikbare warmte van max. 60 grC. De warmtepomp zelf wordt aangedreven door elektriciteit. De warmtepomp zet dmv compressie laagwaardige warmte om in hoogwaardige warmte welke gebruikt kan worden voor verwarming van ruimte’s en tapwatervoorziening. In principe werkt het net als een koelkast: door een koelvloeistof rond te pompen die aan de koude kant warmte opneemt en aan de warme kant warmte weer afgeeft aan bijvoorbeeld de centrale verwarming. Omgekeerd kan de warmtepomp als airco werken. Een warmtepomp kan dus als energiebron gebruikt worden voor uw woning en/of zwembad.

warmtepomp

Aan de koude kant (verdamper) neemt een koelvloeistof warmte op door verdamping. De warmtepomp (compressor) perst de damp samen tot een vloeistof. Via een gesloten systeem komt de vloeistof aan de warme kant (condensator) waar het via een soort radiator warmte afgeeft aan de cv. Het hele proces herhaalt zich continu. Een warmtepomp is zeer geschikt voor een woonhuis; het heeft namelijk en hoog rendement. De grond als warmtebron is zeer geschikte maar dure optie als duurzame energiebron. In de praktijk worden een stelsel van slangen of buizen  gebruikt als warmtebron. De bodemtemperatuur is door het jaar heen een constante factor. Vooral in combinatie met vloerverwarming werkt een warmtepomp ideaal. Bij grotere gebouwen zijn de buizen in heipalen verwerkt . Door ze te koppelen, fungeren ze als een gesloten energiebron Ze worden dan aan een warmtewisselaar gekoppeld. Deze heipalen worden ook wel Energy-heipalen genoemd.

Aquifer als duurzame energiebron

Een aquifer is een open energiebron en kent een onttrekkingsbron en een infiltratiebron (doubletsysteem). Deze bronnen zijn door watervaste lagen in de bodem gescheiden van elkaar. Grondwater wordt vanaf grote diepte opgepompt. Via een warmtewisselaar wordt warmte aan het grondwater ontrokken en het afgekoelde water wordt weer geïnfiltreerd in de bodem. De laagwaardige warmte wordt omgezet naar een geschikte temperatuur en kan dan gebruikt worden voor verwarming van het gebouw. In de zomer kan het omgekeerde plaatsvinden; warmte van het gebouw wordt dan aan het grondwater afgegeven. De bronnen vergen regelmatig onderhoud en zijn duurder als bij een gesloten bronsysteem. Voor de aanleg van een open systeem is een vergunning nodig volgens de Grondwaterwet.

warmtepomp 1

Hoe comfortabel zijn warmtepompen?

Als de warmtepompen op vloer en of wandverwarming in bijvoorbeeld woningen worden toegepast is de comfortfactor zeer hoog. Het is bewezen dat vloerverwarming, indien het geplaatst is volgens de regels van de kunst, de hoogste comfortfactor heeft van alle verwarmingssystemen. Dit geld eveneens voor de koeling van plafonds vloeren en wanden. Door het toepassen van stralingsverwarming en koeling is er een minimum aan luchtbeweging wat een zeer aangenaam gevoel geeft. Een warmtepomp is ook goed te gebruiken voor het opwarmen van een zwembad.

Extra interessante informatie over warmtepompen