Kernenergie als duurzame energiebron

Kernenergie wordt ook wel atoom energie genoemd. Kernenergie is een goedkope en kerncentrale en kernenergiemanier van energie opwekken. Kernenergie is energie die opgewekt wordt uit kernreacties. In kerncentrales worden de ontstane energie door kernsplitsing omgezet in electriciteit. De kern van de stof uranium wordt gesplitst om zo energie te creeren. Deze energie wordt daarom ook kernenergie genoemd. Dat gebeurt door de stof uranium te splijten. En omdat van de stof uranium de kern wordt gesplitst voor het verkrijgen van de energie heet het kernenergie. Uranium is een stof dat in de grond zit (Uranium zit in verschillende ertsen). Op vele plekken in de wereld zit uranium in de grond. Deze stof wordt uit de grond gehaald en kan nadat het schoon gemaakt is gebruikt worden om energie mee te creeren in de kerncentrales.

 

Nadeel kernenergie

Voor kernenergie is het kernmateriaal uranium erg belangrijk. Net als olie is uranium eindig en kan ook uranium dus op raken. Bij het kernsplitsing van uranium onstaat radioactief afval. Radioactief afval is schadelijk voor de mens. Dit komt omdat radioactief afval straling af geeft wat slecht voor de mens is. Dit radioactief afval moet opgeslagen worden op atoom en kernenergieplekken waar de mensen er geen last van hebben. Radioactief afval wordt onder de grond of boven de grond opgeslagen. De opslag van radioactief afval is nogal een probleem, omdat deze opslag plaatsen voor een hele lang tijd nodig zijn en bestand moeten zijn tegen klimaatsveranderingen en bijvoorbeeld ook terroristen. Op het moment zij er nog vele onderzoeken die zich bezig houden met de opslag van radioactief afval.

Op 26 april 1986 heeft er een kernramp plaats gevonden in Tsjernobyl (Oekraine). Daar is doormiddel van ontploffing in een kernreactor radioactieve straling vrij gekomen die door de wind naar het noorden en noordwesten werd gedreven. Deze wolk kwam ook over Nederland en België waardoor er in Nederland bijvoorbeeld de koeien niet buiten mochten grazen om besmetting van de koeien (melk) te voorkomen en de bladgroenten uit de tuinen niet gegeten worden. 

Kernenergie en Nederland

In Nederland zijn twee kerncentrales. Er staat een kerncentrale in Dodewaard maar die wordt sinds 1997 niet meer gebruikt en er staat nog een actieve kerncentrale in Borssele. De kerncentrale in Borssele zorg er voor ongeveer 4 procent van de stroom in Nederland. Er zijn in Nederland wel discussies gaande of er meer kerncentrales bij moeten komen in verband met de schaarste die gaat ontstaan in de toekomst van de huidige energiebronnen.

Een mini kerncentrale als energie leverancier

Onder druk van de opwarming van de aarde, keert kernenergie als alternatieve energiebron terug. Met nucleaire energie immers (bijna) geen uitstoot van CO2 meer en bespaar je op fossiele brandstoffen. Door nieuwe technieken worden de nadelen van kernenergie steeds minder. Bijvoorbeeld de kleine centrales lijken veelbelovend . Dit zijn kleine centrales van vijf tot 25 megawatt die nu op vliegdekschepen staan of in een onderzeeër. Die bouw je ter grootte van een container. Ze kunnen een hele stad van stroom voorzien. De kleine centrales worden ontwikkeld door UCN, Thoshiba en Siemens.

Werking mini kerncentrale

Als voorbeeld wordt hier de globale werking van de Thoshiba mini kerncentrale weergegeven. Een stalen reflector (3) weerkaats de neutronen naar de brandstof (6) hierdomini kerncentrale kernenergie or wordt een kettingreactie in stand gehouden. Elektro magnetische pompen (5) stuwen vloeibaar natrium door de kern naar een warmtewisselaar. (4) Een tweede natriumcircuit (1) leidt naar een stoomgenerator. De splijting stopt als de reflector onder de kern zakt, terwijl er een staaf van neutronenabsorberend materiaal (2) in wordt neergelaten. Deze techniek is zeer veilig zijn omdat in een kleine centrale gebruik wordt gemaakt van een speciaal en ,,inherent veilig'' splijtstofontwerp. Ze heeft een vermogen van 200 kilowatt - vergelijkbaar met de motor van een zware auto. De “Rapid-L”, is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik op de maan De reactor werkt geheel automatisch en produceert tot 40 jaar lang elektriciteit zonder dat er brandstof moet worden bijgetankt. De centrale wordt gebouwd in de fabriek en gevuld met kernbrandstof ter plaatse gebracht. Als de kernreactor is uitgedoofd, komt Toshiba hem weer halen. Er kunnen geen al te gekke dingen mee gebeuren. Dit zou misschien de problemen van kernenergie kunnen oplossen. Na 25 jaar stopt hij. Dan is hij op. Je laat hem zitten in de grond waar je hem had ingegraven. De kerncentrale zou elektriciteit leveren voor de slechts de helft van de huidige elektriciteitsprijs. Goedkoop zal het dingkernenergie 2 echter niet zijn, omdat er meteen voor vele decennia verbruik betaald moet worden.

Kleine kerncentrale in Amerika in de praktijk

De Amerikaanse overheid heeft een vergunning afgegeven aan de firma Hyperion voor de verkoop van compacte nucleaire reactors. De 'mini-kerncentrales' kunnen twintigduizend huishoudens van energie kunnen voorzien. De 25MW-reactors verschijnen volgens inschattingen van het Los Alamos National. Laboratory binnen vijf jaar op de markt. De in beton verpakte elektriciteitscentrales worden met een vrachtwagen afgeleverd, onder de grond geplaatst en zijn kleiner zijn dan een garage. Hyperion stelt dat de 25 miljoen dollar kostende miniatuur-centrales aan twintigduizend huishoudens stroom kunnen leveren voor 10 dollarcent per kilowattuur. Het ontwerp is volgens het bkernenergie 3edrijf gebaseerd op een beproefd en vijftig jaar oud concept, waardoor de firma weinig afzetproblemen verwacht. Ook zou door de relatief geringe hoeveelheid aan nucleaire brandstof een meltdown geheel onmogelijk zijn. Om de veiligheid verder te kunnen garanderen en de minicentrales te mogen exporteren, worden er geen radioactieve grondstoffen gebruikt die bij de productie van atoomwapens worden gebruikt. Ook moet het ingraven voorkomen dat de reactors kunnen worden gestolen. De centrales, die geen bewegende onderdelen hebben, krijgen om de zeven tot tien jaar een 'servicebeurt', waarbij de nucleaire brandstof wordt aangevuld. Hyperion zou inmiddels al honderd orders binnen hebben, voornamelijk uit de energiesector, maar het bedrijf wil zijn product ook slijten aan ontwikkelingslanden en afgelegen gebieden. De eerste reactor zal worden geleverd aan Roemenië. Tussen 2013 en 2023 zullen er volgens verwachting in drie nog te bouwen fabrieken vierduizend compacte nucleaire reactors worden gebouwd.

 

 U bent hier: Home : Wat is Kernenergie

 

Home:  Disclaimer:  Copyright:  Privacy:  Partners: