Wereldwijde primeur in Apeldoornse wijk Woudhuis: 173 HRe ketels geïnstalleerd.

HRe-ketel-RemehaHet is een uniek project in Europa. Smart Power City Apeldoorn is niet alleen opgezet om uit te vinden wat de bewoners van de nieuwe ketel vinden. Het bijzondere van deze Apeldoornse samenwerking is dat alle toestellen achter één ‘distributiestation’ zijn geplaatst, waarbij ook een geavanceerd meetsysteem is opgezet. Dat is in Europa nog niet eerder gedaan. De netbeheerder kan op deze manier nagaan hoe het elektriciteitsnet reageert op al die stroomproducerende ketels.

Tot voor kort ging elektriciteit altijd maar één kant op: van de centrale naar de gebruiker. Maar de laatste jaren komen er steeds meer apparaten op de markt die zelf elektriciteit produceren. De HRe ketel is daar een goed voorbeeld van. Maar er zijn ook steeds meer zonnecellen en kleine windmolens die elektriciteit aan het net leveren. Dat betekent dat elektriciteit op het net steeds vaker ook de andere kant op gaat. De energiebedrijven en netbeheerders willen graag weten op welke manier het laagspanningsnet wordt beïnvloed.

De woningen van 173 huishoudens in de wijk Woudhuis zijn voorzien van een HRe-ketel. Het bijzondere aan die ketel dat hij niet alleen warmte produceert, maar ook elektriciteit. En dat doet hij veel energiezuiniger dan een elektriciteitscentrale. Die elektriciteit van de ketel kunnen de bewoners zelf gebruiken. Wat ze niet zelf nodig hebben, levert de ketel terug aan het elektriciteitsnet. Om die reden is er ook een intelligent energiedistributiesysteem opgezet, gekoppeld aan die woningen. In de wijk is een nieuw soort ‘transformatorhuisje’ neergezet, waarin superslimme technologie is opgesteld.

In het laboratorium van Kiwa Gastechnology (ook) in Apeldoorn bleek al eerder dat het elektriciteitsnet goed overweg kan met HRe-ketels. Om het precieze effect te meten doen de initiatiefnemers van Smart Power City Apeldoorn nu dus ook nog een grote test in de praktijk. De ervaring van die ze hierbij opdoen, is ook nuttig voor andere vormen van duurzame energieopwekking.

Smart Power City Apeldoorn is een initiatief van acht partijen: Provincie Gelderland, Gemeente Apeldoorn, woningcorporaties de Woonmensen en Ons Huis, energiebedrijf Nuon, gashandelsbedrijf GasTerra, ketelfabrikant Remeha en netbeheerder Liander.

Bron: Gemeente Apeldoorn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *